Ajattele järkevästi ja luo järjetöntä

Yellow usually means it’s not that serious.

– Bobby Unser

Snapchat on ”järjetön” sovellus, jossa ihmiset voivat lähettää lyhyitä videoita eetteriin muiden katseltavaksi. Se on siis eräänlainen päiväkirja, josta häviää kirjoitukset haamun lailla, jälkiä jättämättä.

En kuitenkaan halua puhua itse sovelluksesta tai sen järjettömyydestä tai järkevyydestä. Se mikä minua snapchatissa on aina kiinnostanut ja kiehtonut on sen visuaalinen ilme. Ilmettähän ei ole palkittu missään muotoilu- tai designkilpailuissa. Kukaan ei nosta sitä esiin alan keskusteluissa. Vanhan koulukunnan graafikot vihaavat sitä ja jopa halveeraavat sitä. Kukaan ei koskaan halua olla kuin Snapchat visuaalisen ilmeen osalta. Kaikki haluvat olla aina kuten Apple.

snapchat

Snäpchatin visuaalinen ilme on järjettömän outo. Kuitenkin se on täysin järkevä ajatus. Maailman kaikista yrityksistä 90% ovat määritelleet itsensä täysin samanlaiseksi kuin kilpailijansa, yleensä mukavan sinisiksi. Muita mainittuja attribuutteja ovat rauhallisuus ja yksinkertaisuus. Selkeys. Samaa ei voi sanoa Snapchatista.

Haamu?

Haamu kuvaa snapchatin toiminnallisuutta. Puf ja viestisi katoaa kuin savu ilmaan. Palvelua kuvaavana ajatuksena se on täysin relevantti, mutta entäs yrityksen identiteettinä? Haamuhan on pelottava monissa kulttuureissa. Sehän on kuollut ihminen tai jotain vastaavaa (riippuen näkökulmasta). Eihän yritys voi olla kuollut? Eihän yritys voi olla negatiivinen kuten pelottava haamu? Eihän? Yrityksenhän pitää olla jotain vahvaa ja mahtipontista, leijonia ja sankaritekoja.
snapchat-koosteNykyään kuulee monesti että visuaalisuudella ole mitään väliä. Se todennetaan monesti sillä että visuaalisuuteen ei panosteta ollenkaan ja se jätetään kuorrutukseksi. Visuaalisuudelle ei anneta oikeanlaista arvoa, vaikka juurikin näinä päivinä pitäisi. Maailma on saturoitunut visuaalisella kuonalla. Hyvä visuaalinen suunnittelu hyvällä konseptilla erottuu aina edukseen.

Erottautuminen on elintärkeää. Miksi hukata aikaa ja rahaa palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen jos ne eivät nouse muusta massata mitenkään esille?

Kannattaa siis ajatella järkevästi ja luoda jotakin järjetöntä.