Ilmainen on kaikkein kalleinta

Tiedättekö sen tunteen kun joku tuntematon on tarjoamassa tai tyrkyttämässä sinulle jotain ilmaista? Ensimmäinen tunne on yleensä epäilys. En tiedä onko kyseessä perisuomalainen tunne vai onko vika minussa? Mutta ilmainen on aina epäilyttävää. Onko epäilys se oikea attribuutti minkä haluat kuluttajien yhdistävän sinun brändiisi? Et varmaan. Ja on myös monia muitakin syitä miksi ilmaista kannattaa karttaa.

Olen tämän vuosituhannen puolella osallistunut satoihin brändeihin liittyviin palavereihin (pelkään että jopa yli tuhanteen). Minua on jo pitkään ihmetyttänyt termi, joka toistuu toistumistaan näissä tapaamisissa. Se termi on ilmainen. Liian monissa tapauksissa idean ydin liittyy aina ilmaisuuteen. Tuotetta tai palvelua annetaan ilmaiseksi. Työ on ilmaista. Palvelu on ilmaista. Idea on ilmainen. Ilmainen on tosiaan ilmaista, ainakin paperilla ja puheissa. Ongelmaksi tämä asia muodostuu kun ilmaisesta aletaan periä rahaa.

Jo pienestä pitäen minulle on iskostettu sellaisia viestejä kuin “Ei ole olemassa ilmaista ateriaa” tai amerikkalaisittain ”No pain, no gain”. Näiden ja samankaltaisten lausahdusten viesti on selvä. Pitää tehdä jotain, jotta voi saada jotakin. Ja vieläpä jos oikein antaa sen kuuluisan sata kymmenen prosenttia, niin sitten vasta voi ehkä onnistua. Kuitenkin vielä perään muistetaan huudella että silloinkaan se ei välttämättä riitä. Nouse takaisin satulaan, käännä poskea tai pure hammasta. Kyllä se siitä. Meitä on moneen junaan ja niin pois päin. Toivottavasti tämä ei kuulosta vanhanaikaiselta – mutta ehkä noissa lausahduksissa on jotain perää.

Ilmainen kuva

Mutta miksi ilmainen termi toistuu kaikessa ja kaikkialla? Onko nykyään jokainen liiketoimintasuunnitelman ydinajatus että annetaan ilmaiseksi? Miten ihmeessä olemme päätyneet tämän kaltaiseen tilanteeseen? Sinänsä ilmaiseksi antamisessa ei ole mitään väärää. Se on jopa ihailtavaa oikeissa tapauksissa. Mutta miten sen päälle voi rakentaa kannattavaa yritystoimintaa?

Miksi ilmainen on kaikkein kalleinta?

Ilmaiseksi antaminen luo kehän, jossa vanha arvoketju romutetaan pikkuhiljaa kokonaan. Annat kerran ilmaiseksi niin paluuta entiseen ei ole. Miksi enää maksaa koskaan musiikista, elokuvista, palveluista tai mistään muustakaan? Mitään syytä ei enää ole.

Mistä siis luomme arvoa tai sitä kuuluisaa lisäarvoa josta aina puhutaan? Ilmaisuus ei ole synonyymi arvolle taikka lisäarvolle. Ilmaisuus kertoimena on sama kuin nollalla kertoisi.

Ilmainen on kaikkein kalleinta juuri nyt ja tulevaisuudessakin. Maksamme siitä jo nyt kovaa hintaa.

Pidä nämä siis mielessä kun seuraavan kerran olet antamassa ilmaiseksi.

  • Ilmainen on peruuttamatonta
  • Ilmainen ei ole synonyymi arvolle tai lisäarvolle
  • Ilmaisesta ei voi periä rahaa

Jatka keskustelua Digitalist Networkissa