Isosta ideasta pitkään ideaan

Markkinointiala puhuu isosta ideasta kuin yksisarvisesta. Harvoin nähtävä taruolento, joka esiintyy huru-ukkojen saduissa. Myyttinen runsauden sarvi, josta pulppuaa rahaa. Valitettavasti iso idea on harvinainen ja melkein mahdoton saavuttaa ilman onnettaren suosiota. Miksi siis halajamme tuon onnenkantamoisen perään?

Iso idea on suorite

Ison idean vaikutus markkinointimielessä on se että se on käsin kosketeltavissa heti ja saman tien. Se on yksi iso räjähdys, ja jälkimaininkina muutamia pieniä värähtelyitä. Iso idea vaatii myös ostettua näkyvyyttä. Mitä enemmän paukkuja, sen pidemmälle ääni kuulu. Iso idea on helppo ostaa. Se on helposti ymmärrettävissä, jopa kulmahuoneissa. Puujalkavitsi saa suuret hörähdykset presentaatioissa aikaiseksi, mutta käytännössä tuloksia viivan alle vaatimattomasti.

Pitkä idea on strateginen toimenpide

Pitkä idea taas nimensä mukaisestikin tarkoittaa ajallisesti pidempikestoista tekemistä. Luonnollisesti tämä muuttaa myös merkittävästi idean muotoa. Idea ei ole minulta sinulle viesti, jonka väitän olevan absoluuttinen totuus. Tämä ei päde. Idean on oltava jatkuvassa muutoksessa, altistuneena vaikutteille, peräti orgaaninen. Pitkä idea ei ole sama asia kuin dialogi kuluttajien kanssa. Se on paljon monimutkaisempi kuin chättäily ja somettelu. Pitkän idean pitää edelleenkin synnyttää kiimaa, olla oivaltavava ja täyttää tarinankerronnan tärkeät kriteerit.

Pitkä ja tuloksellinen

Pitkässä ideassa tuloksia saavutetaan heti vain vähän. Pitkällä aikavälillä aaltomaisesti ja kerrosmaisesti tuloksellisuus kasvaa. Tämä on merkittävin ero isoon ideaan, jossa tuloksellisuus on aina riippuvainen arsenaalin voimasta ja yksittäisistä rykäisyistä. Pitkässä ideassa tuloksia ei lasketa impressioilla vaan käydyillä interaktioilla.

big-versus-long-final

Super Bowl yksinään on loistava esimerkki hyvästä nykymarkkinoinnin ymmärtämisestä. Ideasta riittää tarinoita kerrottavaksi useasta eri kulmasta ja pitkältä ennen ja jälkeen H-hetkeä. Tarinoissa yleisöä osallistetaan ennen päätapahtumaa ja reagoidaan tapahtuman aikana. Viihdettä ja mainontaa samassa paketissa, nyt ja huomennakin.

Siirtyminen pitkän idean malliin edellyttää fundamentaalista muutosta ajattelussa. Se mitä minä kerron sinulle nyt ei riitä. Se miten keskustelemme on jo vähän enemmän. Pitkän suhteen salaisuus on sama kuin pitkässäkin ideassa.

BABY, IT’S NOT THE SIZE OF THE BOAT, IT’S THE MOTION OF THE OCEAN