Jäimme vuoteen 1984 

Applen 1984 mainos on keskinkertainen mainos. Kyllä, se on minun mielipiteeni. Perustan väitteeni siihen että nykymittareilla se ei ole hyvä. Nykyään moista mainosta ei noteeraisi yksikään kuluttaja. Moni varmaan jopa saattaisi pahoittaa mielensä uhkakuvien maalaamisesta ja uusnatsien käyttämisestä näyttelijöinä.

Mutta miksi mainos nousee aina vaan mainossetien keskusteluissa esille? Miksi yhä mainosta käytetään jonkinlaisena esimerkkinä, jota pitää pakonomaisesti seurata? Eikö maailma ole jo muuttunut kolmessa kymmenessä vuodessa?

Kysyn myös usein palavereissa ihmisiltä minkä (suomalaisen) mainoksen he muistavat. Seuraavat esimerkit tulevat auttamatta ihmisillä mieleen:

  1. Elämä on, DNA
  2. Äitien tekemää ruokaa, Saarioinen
  3. Syökää kanaa, McDonald’s
  4. Easy Living, Pohjola
  5. Panu-tyttö, Teknos

No miksi tämän pitäisi kiinnostaa ketään? No nämä mainokset ovat monien mielestä hyviä, koska ne ovat jättäneet muistijäljen. Mutta miten se muistijälki on saavutettu?

Eli onko asia tosiaan niin että nuo mainokset olivat hyviä? Vai onko kyse vain siitä että pääkanavia oli yksi. Televisio. Kilpailu huomiosta vähäisempää, koska massamediassa pärjäsivät ne joilla oli eniten budjettia. Löydämmekö oikeasti muita argumentteja mainoksien hyvyydelle?

Kuitenkin tämä vanhojen muistelu ohjaa nykyistä markkinoinnin ymmärtämistä ja tekemistä. Se on täysin järjetöntä. Se mikä toimi viisitoista vuotta sitten, ei välttämättä toimi tänään.

Vähintääkin tästä johtuu se että koko markkinoinnin toimialaan suhtaudutaan vieläkin niin että se on vain idioottimaisten hokemien toistamista massamedian keinoinen. Tästä on seurannut suomalaisten yrityksien markkinoinnin suuri alennustila. Pidämme markkinointia vain tyhminä vitseinä. Tämä todistettiin jälleen kerran Ylen ohjelmassakin haastattelijan toimesta.

Järkevintä olisi pohtia kunnolla että haluammeko kertoa samoja vitsejä uudestaan ja uudestaan. Onko televisio vieläkin ainoa keino jättää pitkä ja kestävä muistijälki? Jääkö muistijälki parhaiten toistamalla ja massiivisella budjetilla.

Kekustellaan tästä.