Markkinointiviestinnän vastakkainasettelu

Olen ymmälläni. En ole varma onko meidän markkinointviestinnän päättäjillä nyt oikein selvät sävelet mitä tuleman pitää. Edellisten kahden viikon aikana on pidetty kaksi erittäin mielenkiintoista seminaaria, joissa on puhuttu markkinointiviestinnästä. Ensimmäinen oli Nordic Business Forum ja toinen Sanoman järjestämä Get Tomorrow tapahtuma.

Mielenkiintoista tästä tekee se että juuri enempää vastakkainasettelua ei voisi olla. Toisessa julistetaan että mainonta kuolee ja toinen väittää että mainonta on ainoa järkevä investointi tulevaisuutta varten. Molemmissa todennettiin väittämiä erilaisilla tutkimuksilla ja käppyröillä.

Scott Galloway

Gallowayn esitys oli mahtavan energinen, pystyin tuntemaan syljen kasvoillani vaikka katsoin esityksen jälkikäteen striimiltä. Mies on loistava esiintyjä. Esityksen energisyyden lisäksi olen samaa mieltä näistä esityksessä esitetyistä faktoista:

  1. Ihmiset eivät halua nähdä mainoksia palveluissa (netflix), mutta se ei tarkoita sitä että ihmiset eivät halua nähdä mainoksia missään muodossa
  2. mediatoimistot ovat kusessa, mainosrahat ovat siirtyneet Googlelle ja Facebookille
  3. Perinteinen mainonta ei ole enää ainoa tapa tehdä markkinointiviestintää (pitkään aikaan)
  4. Huono mainonta joutuu käyttämään moninkertaisesti enemmän rahaa näkyvyyteen kuin hyvä mainonta

Ethan Decker

Deckarin esityksen voit katsoa alla olevasta linkistä. Esitys ei ole niin hurmoksellinen kuin Gallowayn, mutta kannattaakin tarkastella sisältöä elekielen ja huutamisen sijaan. Tärkeimpänä nostaisin esiin tutkitun faktan (kaavan), jonka mukaan esimerkiksi FMCG kategoriassa yhden ja kahden ostokertojen määrä merkitsee melkein 50% kaikesta myynnistä. Ethan väittää että tuo 50% johtuu mainonnasta. Kolmen tai useampi ostokerta voi kertoa lojaliteetista ja se koostaa loput 50% kokonaismyynnistä. Tätä on syytä miettiä.
markkinointiviestinta-vastakkainasettelu-2 markkinointiviestinta-vastakkainasettelu

Huom. vaikka esityksen ihmiset puhuvat mainonnasta, itse haluan käyttää sanaa markkinointiviestintä. Suomessa mainonta on jo henkisesti tapettu niin markkinointiviestintä pitää edes jollain tasolla päättäjän mielenkiinnon kirjoituksessani.