Selittämätön paha

Jokainen varmaan tietää tarinan viidesta apinasta häkissä.

Tarinan mukaan häkissä on viisi apinaa. Häkissä on myös keskellä tikapuut ja niiden yläpuolella roikkuu banaaniterttu. Yksi apinoista päättää lähteä lähestymään tikapuita saadakseen itselleen banaaneja. Samalla hetkellä muita apinoita suihkutetaan jääkylmällä vedellä. Ensimmäinen apina saa banaanin ja muut saavat jääkylmän suihkun. Sama toistuu uudestaan ja uudestaan. Jonkin ajan kuluttua apinat ymmärtävät että näillä kahdella asialla on yhteys. Jos yksi apina hakee banaanin, muut saavat kylmän suihkun. Tästä seuraa että aina kun yksi apina lähestyy tikapuita, muut estävät sitä. Jonkin ajan kuluttua kukaan ei enää lähesty tikapuita.

Seuraavaksi häkistä poistetaan yksi apina ja sen tilalle tuodaan uusi apina. Uusi apina äkkää nopeasti että banaaneja olisi tarjolla. Juuri kun uusi apina alkaa lähestyä tikapuita, muut apinat ryntäävät apinan kimppuun ja vetävät sen pois tikapuiden lähettyviltä. Apina on ymmällään, mutta päättää yrittää pian uudelleen. Sama lopputulos, paitsi hieman kovakouraisemmin.

Seuraavaksi häkistä poistetaan taas yksi vanhoista apinoista ja tilalle tuodaan uusi apina. Sama asia toistuu. Toiset apinat estävät uutta apinaa poistumasta häkistä.

Sama proseduuri toistetaan kunnes häkissä on vain uusia apinoita.

Häkissä on nyt viisi uutta apinaa, joista jokainen pelkää lähestyä tikapuita. Paniikinomaisesti ne vain kyhnöttävät häkin reunamilla. Yksikään häkin apina ei ole saanut pisaraakaan vettä niskaansa. Ne eivät siis edes tiedä miksi ne eivät saa lähestyä banaaneja.

Tarina on klassikko ja sillä yleensä kuvataan ihmisten käytöstä ja varsinkin kuinka ihmiset käyttäytyvät organisaatioissa.

Haluaisin käyttää samaa vertausta myös mainonnan käsitteeseen. En siis toimialaan taikka mainostoimistoihin, vaan mainonnan käsitteeseen.

Harvat eivät osaa selittää järkevillä perusteluilla että miksi mainostaminen on huono asia. He vain toteavat että se on paha asia. Järkisyitä on vaikea löytää. Näin on käynyt, koska kukaan ei ole pitkään aikaan kysynyt miksi mainostaminen ON paha asia. Näin vain on, koska jotkut muut ovat niin sanonut jossain, ehkä internetissä.

Miksi mainostaminen on selittämättömän paha asia?

Keskustellaan twitterissä

Ps. Kirjoittaja on itsekin sanonut että on olemassa liian paljon huonoa mainontaa ja ymmärtää hyvin että mainostaminen EI ole ratkaisu kaikkiin yrityksen haasteisiin. Kirjoitta myös tiedostaa että mainostamisen huono maine voi johtua mainostoimistoista ja niissä työskentelevistä ihmisistä.