Suunnitellaan parempi huominen

Opiskellessani ensimmäistä vuotta Lahden Muotoiluinstituutissa graafista suunnittelua osallistuin pakolliselle vuoden kestävälle peruskurssille. Toisin kuin osasin olettaa, kurssilla ei opetettu vain värioppia taikka dynaamisia kompositioiden rakentamista. Toki tietenkin myös niitäkin, mutta myös jotain erittäin oleellista joka on vaikuttanut minuun koko urani ajan.

Opettajani K.Lohko sanoi ensimmäisillä tunneilla jotain todella merkittävää suunnittelijoista. Hänen mielestään ”suunnittelijoiden tarkoitus on suunnitella parempaa huomista”.

Tuo yksittäinen lause jäi saman tien mieleeni ja olen kantanut sitä mukanani siitä asti. Paremman huomisen rakentaminen on suunnittelijan työtä. Ratkaisemme ongelmia ja rakennamme ratkaisuja, jotka helpottavat tai parantavat elämäämme.

Miten parempaa huomista voidaan suunnitella?

Ensinnäkin kaiken mittaaminen rahalla ja numeroilla on hulluutta. Numeroiden lisäksi tarvitsemme herkempiä instrumentteja, joita voimme käyttää rakentamiseen.

  1. Maailma tarvitsee esteettisesti kauniita asioita. Kauniit asiat antavat meille mielihyvää.  Kauniit asiat on helpompi mieltää oikeammaksi ensi silmäyksellä. Kaunis tuntuu hyvältä.
  1. Kauniiden asioiden lisäksi tarvitsemme ruokaa myös sielulle. Jaksamisen kannalta on oleellista että koemme elämyksiä, voimistumme, elvymme ja rakennumme uudestaan. Tätä varten suunnitelluilla asioilla pitää olla viesti, joka koskee syvemmältä. Se ei ole pelkkää kaunista pintaa tai teknologiaa, vaan polttoainetta sielulle.
  1. Ulkokuoren ja sisimmän lisäksi tarvitsemme toimivia asioita. Toimivat asiat saavat asioita tapahtumaan, syntyy suoria tuloksia. Suorat tulokset ovat mitattavissa numeroilla. Pelkällä kauneudella tai syvemmällä viestillä ei pärjää, tarvitaan aina toimivia mekanismejä ympärille.

Miksi meidän pitäisi rakentaa parempaa huomista?

Minun mielestäni sen pitäisi olla perustavoite jokaiselle meistä. Se voi tarkoittaa yhden kauniin asian tekemistä päivittäin. Se voi tarkoittaa palvelun suunnittelua, joka luo uusia työpaikkoja. Se voi myös olla yrityksesi mission muuttamista paremmaksi. Varmaa on vain se että näistä puhuminen on vasta ensi askel.

Uskon että vuonna 2015 puheet taantumasta tai positiivisuudesta, tai mistä tahansa muustakin, kääntyvät näkyviksi teoiksi. Uuden rakentaminen on jo hyvällä mallilla ja tulemme näkemään tuloksia, joissa yhdistyy estetiikka, sielukkuus ja toimivuus.

Hyvää ja ennen kaikkea parempaa uutta vuotta.