Tubecon ammattilaisseminaari

Tubecon ammattilaisseminaari järjestettiin 14.8.2015 Ylen studioilla.

Alla kiteytettynä kolme oppia mistä on apua markkinointiviestinnnän parissa työskenteleville. Suosittelen pohtimaan alla olevia kohtia vakavasti. Pystytkö tosiaan muuttamaan itseäsi ja/tai organisaatiosi seuraavien kohtien mukaan.

Viesti

Viestien muoto ja sisältö ovat muuttuneet. Perinteinen slogan ajattelu ei todellakaan päde tubettamisessa. Digitaalisella aikakaudella sloganit ja tarinoiden muodot ovat muuttuneet monta kertaa ja merkittävästi. Tubettaminen tuo siihen vielä omia vaikeuskertoimia (aivan kuten esimerkiksi instailu ja snäppäilykin). Vanhahko termi transmediallinen tarinankerronta voi ja elää siis todella hyvin.

Mieti siis vielä kerran kun olet suunnittelemassa ensitöiksesi asiakkaalle slogania taikka palvelulupausta. Mieti miten viestit toimivat tubettamisessa ja ennen kaikkea mitä ne merkitsevät eri medioissa ja kanavissa?

Yhteistyö

Viestien suunnittelun lisäksi on ymmärrettävä ja sisäistettävä erilainen työskentelytapa taikka prosessi. Jotta lopputulos olisi uskottava kanavalle (tubettajalle), on toimistotahojen luovuttava vallastaan. Tubettamisen erityispiirre on se että se pysyy aitona ja rehellisenä, ja siitä vastaa tubettaja itse, ei muut. Markkinointiviestintä voi pilata tämän jos lankoja halutaan pitää omissa käsissä ja antaa tiukkoja brändisääntöjä ja käskyjä tubettajalle.

Markkinointiviestinnän tahojen pitää toimia enemmänkin mahdollistajina ja motivaattoreina, ei ylhäältä alaspäin määrääjinä.

Budjetti

Nyt olisi jo viimein aika ymmärtää että panostuksia kannattaa lisätä verkkoon, oikeasti. Laadukkaiden tubetuotantojen tuottaminen maksaa rahaa. Ihan oikeasti. Esimerkiksi Biisonimafia tuottaa parhaillaan lyhytfilmiä, budjetilla joka lähentelee sataa tuhatta euroa. Mieti, tuollaisia budjetteja harvemmin näkee mainostuotannoissakaan Suomessa. Justimuksen lopputuloksen vaikuttavuutta on tietenkin vaikea arvata, mutta veikkaampa että katselukertoja kertyy useita miljoonia (vertaa lukemia televisiokampanjaasi).