Uutinen on idea

Muutama vuosi sitten osallistuin Eurobest festivaaleille jossa yhtenä puhujana oli Publicis konsernin CCO. Hänen puheensa ydin oli heidän luovan työn työkalu Press Release Kit.

Työkalu tarkoitti käytännössä sitä että jokainen suunniteltu idea piti pukea tiedotteen muotoon. Tiedotteen lisäksi suunnittelijoiden piti kirjoittaa myös mahdollisten seuraamuksien skenaariot auki. Mitä tapahtuisi kun journalisti saisi tiedotteen käsiinsä? Minkälaisen otsikon journalisti kirjoittaisi? Mitä ihmiset kommentoisivat kun lukisivat uutisen? Miten vastavoimat kommentoisivat uutista? Ideoita ei siis arvioitu esimerkiksi videon käsikirjoituksen taikka visuaalisen idean perusteella vaan niiden mahdollisen uutisarvon kautta.

Tämä yksinkertainen työkalu on vihdoin myös rantautunut suomalaisten toimistojen käyttöön. Tänä vuonnakin olemme nähneet jo useita esimerkkejä, joissa tätä työkalua on käytetty suunnittelun perustana.

Olemme huomanneet että presidentti on uutisen arvoinen asia. Siksi presidenttiä on jo käytetty kaksikin kertaa eri markkinointiviestinnän teoissa; Älä kerro Martille ja Autaihmistä.fi kampanjoissa. Myös perinteiset julkkiksetkin sopivat uutisen alustaksi. Tämä todistettiin KISSin saapuessa vierailulle ja myös Cannesissa palkitussa Valion mainoksessa.

otsikot

Mikä sitten tekee hyvän otsikon joka leviää verkossa? No, siihen auttaa tällä viikolla julkaistu uusi tutkimus joka selvittää jaetuimmat otsikot.  Uutisideoiden tärkein osa onkin otsikko ei slogan. Harvemmassa uutisessa katsos puhutaan sloganista.

Tästä pääsemmekin vihdoin asian ytimeen. Onko uutisissa näkyminen tarpeeksi, jotta eurot alkaisivat vaihtaa omistajaa? Toinen yhtä tärkeä kysymys on se milloin ihmiset ymmärtävät että uutiset ovat muuttuneet puhtaaksi mainonnaksi?

Uutisrikasta kesälomaa ja katso kuvat täältä.