Viime aikojen paras mainos

Miksi mainos on niin hyvä?

Kyseessä on mainosfilmi joka lanseerasi Chrysler 200 mallin Super Bowlin aikana 2011. Filmi lennätti auton myynnin ennätyslukemiin ja nosti Chryslerin takaisin ihmisten mieliin. Mainos on äänestetty kuluttajien ja markkinointiviestinnän ammattilaisten mielestä yhdeksi parhaimmista mainoksista mitä on ikinä tehty. Alla koitan ruotia miksi näin tapahtui.

Imported from Detroit

Filmi lanseerattiin taantuman jälkeen ja se tarttui ajankohtaiseen puheenaiheeseen. Taantuma kiihdytti keskustelua kotimaisen ja ulkomainen tuotannon ympärillä. Chryslerillä oli tähän vastaus. Chryslerin lupaus (slogan) että valmistus tapahtuu Detroitissa on vahva, vahvempi jopa kuin tunnettu Made in USA. Deteroit sai taantuman aikana eniten siipeensä, siksi koko kansan sympatiat ovat sen puolella. Vertauksen vuoksi, samainen trendi saapui myös Suomeen. Esimerkkinä mainittakoon einesvalmistajien nykykampanjat.

Julkkiksen käyttö 

Julkkis on idea, sanotaan ironisesti. Mutta Eminen ei ole kuka tahansa julkkis. Chrysler valjasti Eminemin mainoksensa kasvoksi lainaten myös nerokkaasti hänen yhtä suurinta hittiäänsä. Eminem, Detroitin oma poika, edustaa tuhkimotarinaa ryysyistä rikkauksiin. Hän edustaa myös tiettyä niche-kohderyhmää; räppäreitä. Eminem toi uskottavuutta Chryslerille tässä kohderyhmässä ja samalla se nosti auton haluttavuuden jopa Cadillac Escaladen rinnalle, tosin Escalade on kolme kertaa kalliimpi. Jo yksinään tämä kohderyhmä voisi saada myynnin kasvuun. Oivaltavaa kohderyhmän puhuttelua.

Median käyttö 

Filmi lanseerattiin perinteisesti Super Bowlin aikana. Perinteisen 30 sekunnin sijaan mainos ajettiin kahden minuutin ajan, ollen näin ensimmäinen mainos jota esitetään näin pitkään. Maksimaalinen median käyttö mahdollisti vielä tehokkaamman tarinan kerronnan, eli pidemmän tarinan.

Sanojen käyttö

Käsikirjoitus puhuttelee oikeastikin kuuntelijaa. Kuvittele olevasi amerikkalainen vuonna 20012. Se puhuttelee vaikeuksissa olevaa kansakuntaa. Se tekee pesäeron itsensä ja ”toisen” välille, sanomatta kuitenkaan pahaa kilpailijoistaan. Ihmiset, varsinkin Amerikkalaiset, rakastavat langenneita sankareita. Detroit on se langennut sankari tässä tarinassa, ei auto. Mainos kertoo yrityksen arvoista, ei auton eduista.


Mainoksen käsikirjoitus

I got a question for you. What does this city know about luxury? What does a town that’s been to hell and back know about the finer things in life? I’ll tell you, more than most!

You see, its the hottest fires that make the hardest steel, add hard work and conviction. And the know how that runs generations deep in every last one of us. That’s who we are.

That’s our story. Now it’s probably not the one you’ve been reading in the papers. The one being written by folks who have never even been here. and don’t know what we’re capable of.

Because when it comes to luxury, it’s as much about where it’s from as who it’s for.

Now we’re from America – but this isn’t New York City. Or the Windy City. Or Sin City. And we’re certainly no one’s Emerald City.

This is the Motor City. And this is what we do.

Chrysler – Imported from Detroit.