Zero to One –kirja-arvostelu

Notes on Startups, or How to Build the Future

Zero to One kirjassa Peter Thiel kertoo käytännön vinkkejä mihin keskittyä Startup-yritystä perustaessa ja kuinka selvitä tärkeistä ensimmäisistä vuosista.

Kirja on täynnä erittäin oivallisia oppeja juurikin startup -yrittäjille, mutta joukosta löytyy myös muillekin yrityksille tärkeitä ohjeita. Omasta mielestä yksi tärkeimmistä ohjeista on seuraava: Avoid competition.

Käytännössä Avoid competition tarkoittaa että kun olet mahdollisesti löytänyt kilpailuedun, älä kerro sitä kaikille. Oikeastaan kaikista järkevintä olisi koittaa naamioida liiketoimintasi täysin joksikin muuksi.

Tästä oivallisena esimerkkinä on Google. Google on maailman isoin mediatoimisto. Sen kautta ostetaan eniten mainostilaa maailmassa. Tämä on kiistämätön fakta, mutta harva puhuu siitä. Googlen kaikesta muusta tekemistä puhutaan alituiseen, jolloin he voivat kaikessa rauhassa jatkaa mainosrahoilla kasvua. Yksinkertaisen nerokasta.

Toinen esimerkki mikä tuli myös mieleen on tietenkin Apple. Kun Apple lanseeraasi iTunes -palvelu kääntyi keskustelu musiikkiin ja sen oikeuksiin. Oikeastaan kilpailuiden olisi pitänyt keskustella ekosysteemistä. Kun Appstore luotiin, oli liian myöhäistä. Tosin silloinkin keskustelu pyöri puhelimessa.

Joten, Avoid competition tarkoittaa oikeasti sitä että naamioi toimintasi. Älä kilpaile näkyvästi.

Voin suositella tätä kirjaa tietenkin startup -yrittäjille ja myös niille jotka toimivat liiketoiminnan kehittämisen parissa.

Osta kirja tästä

Zero to One